Het stervensproces

Het stervensproces dat intreedt als je weet dat je nog maar kort te leven hebt, brengt meestal veel gevoelens en gedachten met zich mee. Breekt een periode aan vol onzekerheid en verdriet. Emotionele, sociale en spirituele ondersteuning krijgen geeft een stuk rust. Zowel bij  diegene die gaat sterven als de naaste familie en vrienden.

Al hoewel doodgaan onvermijdelijk is, hoort dit bij het leven, is het voor velen iets wat altijd vooruit geschoven word. Daar praat je liever niet over, is vaak in de taboesfeer. Gelukkig verandert dat steeds meer, je ziet er steeds meer over in de media. Een programma zoals over mijn lijk laat je goed zien, wat er werkelijk van belang is. Het geeft rust als men de regie krijgt over het regelen van de uitvaart, plek van begraven enz. In deze tijd word er ook steeds meer gebruik gemaakt van stervensbegeleiding en je kan verwezen worden door een huisarts of persoonlijk contact opnemen.

Ik wil dan ook graag mijn kennis met u delen, zodat ik u steun en begeleiding kan geven daar waar u het nodig hebt.  Met bijvoorbeeld vragen over waar ga ik naartoe ,hoe lang heb ik nog. We kunnen ook samen terugkijken op uw leven. Bijvoorbeeld met de vraag wat had ik anders kunnen doen, spijt over keuzes die u heeft gemaakt, gemiste kansen, laatste wensen..

Maar ook kan ik uw nabestaande een stukje rust brengen. En als het einde dichtbij komt op een speciale manier samen afscheid nemen, om het een mooie herinnering te maken voor uw nabestaanden. Ook kunt u naar eigen inzicht uw eigen uitvaartwens invullen, muziek, locatie etcetera. Stervensbegeleiding eindigt vaak niet bij een uitvaart ook daarna bied ik de ruimte voor nazorg.

Kortom stervensbegeleiding kan bijdragen aan een goede manier van sterven.