Wat is complementaire zorg? Wie kan er gebruik van maken?
Vandaag de dag word is er bijna geen tijd voor de client of patiënt, alles is gericht op commercie. Ik ben daar in de jaren in de zorg tegenaan gelopen. Ik wil zo graag een stukje leegte opvullen, met mijn liefde voor de ander. Ik wil laten weten dat jij ertoe doet en wil dit doen bij mensen die in hun laatste levensfase (terminaal of palliatief) zijn, of komen. Ik wil er voor diegene zijn die zich alleen voelen, die even behoefte hebben om samen te praten over je laatste wensen, samen het wensboekje invullen. Geloofsvragen of twijfels, ik luister naar je en oordeel niet.
De paniek die over je heen komt wanneer je vanuit het ziekhuis ontslagen word nadat je een slecht nieuwsgesprek hebt gehad, of gewoon bij de huisarts, of als je al niet meer van je bed af kan, ik wil daar mijn steentje bijdragen. De grote last van zorgen kan je met mij bespreken dat is veilig bij mij. Ik verwen je dan met mijn zijn, een kopje thee, mee naar de huisarts of een gesprek. Misschien heb je dan juist behoefte om muziek te luisteren of een heerlijke handmassage met een heerlijk geurtje.
Complementaire zorg in de laatste levensfase
Dit verhoogt het welbevinden in de laatste levensfase. Het vermindert de klachten en zorgt voor warmte en verbinding. Als je complementaire zorg letterlijk vertaald is het aanvullende zorg. Dus als aanvulling op de reguliere zorg voldoet aan de behoeftes. Niet alles word opgelost in de reguliere zorg. Denk dan aan klachten zoals misselijkheid, angst of pijn. Maar vooral aan de kwaliteit van leven. Het helpt welbevinden op een positieve manier te verhogen. In de terminale of palliatieve fase, wanneer genezing niet meer mogelijk is, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn client zich zo goed mogelijk voelt. Dat draagt bij aan rust, wat leidt tot een mooi en warm afscheid.
Voorbeelden van mijn complementaire zorg zijn:
Werken met etherische oliën een hand of voet massage. Werken met inspiratiekaarten, werken met muziek, pastorale ondersteuning, massage met of zonder aromatische oliën in de laatste levensfase is van levensbelang voor rust, troost en warmte. Maar zeker ook belangrijk is het gesprek, en het aanwezig zijn om de eventuele leegte of eenzaamheid te verzachten.
Massage
Een massage werkt kalmerend, troostend en is als een warme deken om je heen. Het vermindert stress en stimuleert de bloedsomloop. In combinatie met etherische oliën kan dit nog meer ontspanning geven. Vooral de lavendel is veel gebruikt en werkt dus kalmerend. De etherische oliën werden al gebruikt bij de romeinen en de Grieken. Je ruikt en dit geeft je hersenen gelijk een signaal. Een handmassage is laagdrempelig en word vaak toegepast. En kan toegepast worden bij stress, pijn, angst, reuma en eenzaamheid.
Aanraking
In de laatste levensfase is er in de dagelijkse zorg weinig tijd en ruimte voor echt lichamelijk contact. Toch kan een kleine handeling als een handmassage veel betekenen. Voor zowel de client als de zorgverlener. Het kan het hebben van onrustgevoelens wegnemen en verminderen en kan men genieten van een moment van echt warm contact. Men kan nog steeds voelen dat aanrakingen aangenaam zijn. En goed zijn voor het algemeen welbevinden. Zorg altijd voor een kopje thee, thee is goed voor zoveel dingen. En kan je klachten verlichten.
- Gemberthee bij misselijkheid
- Groene thee bij afvoeren van vocht en weerstand
- Brandnetelthee bij infectie aan urinewegen
- Venkelthee bij vochtafdrijving
- Kaneelthee bij koude rillingen
Het is zo belangrijk dat je er gewoon bent… het is zo belangrijk om dat kleine beetje extra verlichting te geven.